Hız tüccarları bunu kabul etmek istemeyebilir, ancak zamanında durabilme yeteneği, ışık hızında hızlanmanın öneminden çok daha ağır basar. Bunu akılda tutarak, uygun fren balataları sürücülerin yolda güvenliğini sağlamak için bir yol kat eder. Fren balatası çeşitleri ve hangisini kullanmalısınız bunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Peki nedir bunlar? Basitçe söylemek gerekirse, fren rotorlarına gerekli basıncı ve sürtünmeyi uygulayarak bir otomobilin durmasını sağlayan bileşendir.

Daha teknik bir açıklama, bunların aslında yüzeylerine sürtünme esaslı bir malzeme bağlanmış çelik destek plakaları olduğunu açıklayacaktır. Bu sürtünme, aracın kinetik ve termal enerjilerini dönüştürmek için kullanılır.

Bunlardan ikisi fren kaliperine yerleştirilmiştir ve sürtünme yüzeyleri rotora yöneliktir. Frene her basıldığında, kaliper bu balata çiftini dönen rotora sıkıştırır ve – sanki sihirli bir değnek değmiş gibi – araç, uygulanan basınca bağlı olarak yavaşlar veya tamamen durur.

Yeterli fren balatasının olmaması tekerleklerin aşınmasına, frenleme gücünün azalmasına ve nihayetinde fren sisteminin hasar görmesine neden olur.

Yine de birçok kişi için fren balataları yıllık MOT’den geçtiği sürece nasıl ve neden olduğu önemli değildir. Ancak farklı tipler farklı modellere uygundur ve bu da sıradan sürücülerin bile ilgisini çekmelidir.

Fren Balatasi Fren Diski

YARI METALİK

Belki de en yaygın olarak bulunan fren balataları olan yarı metalik modeller %30 ila %65 arasında metalden oluşur. İlave malzemeler arasında çelik yünü, tel ve bakır sayılabilir.

Bu elementler bir kez yerleştikten sonra organik reçine ile birbirine bağlanır. Buradan önceden ayarlanmış şekillerde kalıplanır ve bir fırında pişirilerek daha fazla dayanıklılık elde edilir.

Bu sağlamlık onların birçok avantajından biridir. Yarı Metalik balatalar ısıya dayanıklıdır ve rotorlar üzerinde Seramik eşdeğerlerine göre çok daha kolaydır. Daha ucuz olma eğilimindedirler ve – yaklaşık %60 metal mevcut olduğunda – uzun bir yol veya pist boyunca ağır frenleme için kendilerini ödünç verirler.

Gerçekten de Yarı-Metalik fren balataları belki de en çok yüksek performanslı yarış arabaları için uygundur. Eğer 0’dan 100 km/s hıza hızla çıkan bir aracınız varsa bu seçenek tam size göre.

Tüm ped türlerinde olduğu gibi, bu örnekte de aşırı, düşük sıcaklıklara karşı olumsuz bir reaksiyon gibi dezavantajları vardır. Onu Antarktika’da bir tura çıkarmaktan kaçının.

SERAMİK

Açık ara en pahalı seçenek olan seramik balata setine sahipseniz bir süper otomobil sahibi olmanız muhtemeldir. Neden bu kadar pahalı? Gerçekte, en sert ve keskin duruşlarda bile oluşan ısıyı emerek mükemmel frenleme yaparlar.

Seramik lifler ve benzer tipte dolgu malzemelerinden oluşan bu pedler, bu blogda yer alan diğer tüm pedlerden daha temiz ve daha sessizdir. Daha uzun ömürlüdürler ve özellikle organik pedlerden daha iyi performans gösterirler.

En büyük dezavantajı, çalışma sıcaklığına kadar ısınmalarının ne kadar uzun sürdüğüdür. Bu nedenle seramik balatalar ralli için ideal olsa da, okula giderken veya haftalık alışveriş yaparken nadiren optimum performans ısısına ulaşacak olan ortalama bir araca takıldıklarında anlamsızdırlar.

DÜŞÜK METALIK NAO

Daha iyi kırılma, %10 ila %30 arasında bakır veya çelikle karıştırılmış organik bir formülün sonucu olan Düşük Metalik NAO seçeneği ile gerçekleştirilir. Bu tarif ısı transferine kesinlikle yardımcı olur. Bununla birlikte, gürültülü taraftadırlar ve eklenen metal toz yolunda bol miktarda yaratabilir.

ASBESTSİZ ORGANİK

Adından da anlaşılacağı gibi bu fren balataları büyük ölçüde organik malzemelerden üretilmiştir. Bu her zaman böyle değildi. Gerçekten de bir zamanlar balatalar asbestten yapılıyordu, ancak sağlık ve güvenlik endişeleri nedeniyle bu mineral diğer bileşiklerle yer değiştirdi.

Daha yumuşak ve nispeten sessiz olan yeni versiyonlar, selüloz gibi reçinelerin yanı sıra cam elyafı, kauçuk veya Kevlar içerebilir.

Fren diskleri için daha kolay olmasına rağmen, Asbestsiz Organik balatalar hızlı aşınır ve yalnızca günlük yol sürüşü için uygundur. Dahası, düzenli frenleme için uygun değildirler.

Yukarıda bahsedilen Kevlar seçeneği – en pahalısı olmasına rağmen – en azından daha az dezavantaja sahiptir.

 

Balata Degisim2I

Fren Balatası Değişimi

HANGI FREN BALATALARI

Fren balatalarının takılması söz konusu olduğunda araştırmanın yerini hiçbir şey tutamaz. Yerel servisinize sorun, forumlarda fikir alın ve karar vermeden önce her türün artılarını ve eksilerini okuyun.

Bununla birlikte, daha hafif, kompakt araçların organik fren balataları için en uygun olduğu genel bir kabul görmektedir. Minimum ses üretirken gereken durdurma gücünü sağlarlar. Ayrıca satın almaları da nispeten ucuzdur.

Bu arada orta büyüklükteki otomobiller durdurma gücü açısından biraz daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu nedenle düşük metalik bir NAO en uygunudur, sadece artan hacme hazırlıklı olun.

Bir spor arabaya sahip olacak kadar şanslıysanız ve hızlanma konusunda daha fazlasını istiyorsanız, yarı metalik veya yüksek performanslı seramik fren balatalarını tercih edin. Her ikisi de kalkıştan önce durmanızı sağlayacaktır.

Son olarak, kamyon sürücüleri ve önemli yükleri taşıyanlar metal içerik açısından daha fazlasına ihtiyaç duyar. Bu ek korumayı sağlamak için ağır hizmet tipi balatalar bile gerekli olabilir.

PWR Balata, fren balatalarına adanmış kendi bölümüne sahiptir.  Bu fabrikalar yılda 140 milyondan fazla fren balatası ve 10 milyondan fazla fren pabucu üretmekte ve bunları binek, ticari ve ağır hizmet pazarlarına sunmaktadır.

About the Author: pwradmin

2D0E48C54Fc6E106C4Cf9F764D4D9Ac4

One Comment

  1. […] Bu yazı ilginizi çekebilir. Fren Balatası Çeşitleri ve Hangisini Kullanmalısınız? […]

Leave A Comment