Elbette frenler aracın en önemli güvenlik özellikleri arasında yer alıyor. Herhangi bir kusuru erken bir aşamada tespit etmek daha da önemlidir. Fren gıcırdaması mutlaka güvende olmadığınız anlamına gelmez, ancak ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Bu nedenle, sıklıkla gözlenen sorunun altında yatan en önemli nedenlere bakıyoruz.
Bu yazı ilginizi çekebilir. Aracınızdaki fren balataları hakkında bilmek istedikleriniz
Belirtileri sınıflandırın
Frenlerden yayılan her ses, bileşenin hemen değiştirilmesini gerektirmez. Genel olarak, disk frenler kampanalı frenlerden çok daha sık gıcırdıyor. Bu, örneğin, fren balatası artık düzgün oturmadığında ve düz olmayan bir temas yüzeyi olduğunda söz konusudur . Sözde fren tozu da sorunun ağırlaşmasına katkıda bulunabilir. Frenlerin çıkardığı ses bile önemli göstergelerden biridir. Eğer gıcırdama ve boğuk bir ses ise bu, frenlerin aşındığını ve acilen bir değişiklik yapılması gerektiğini gösterir. Bu arada, henüz çalıştırılmamış yeni frenlerde de parlak ve net bir ses oluşabilir.
Bununla birlikte, nedeni ararken başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu, örneğin yalnızca fren uygulandığında duyulmayan bir taşlama gürültüsünü içerir. Bu kusurla, sadece fren balatalarını değiştirmek artık yeterli değildir. Bunlar genellikle tamamen aşınır ve fren diski ile fren kaliperinin birbirine sürtünmesine neden olur. Bu gürültüyü ortadan kaldırmak için genellikle fren disklerinin değiştirilmesi gerekir. Nadiren, aracı tekrar sürülebilir hale getirmek için fren disklerinin bir tamirci tarafından yeniden ayarlanması yeterlidir.
Kurulumdan sonra gıcırtı
Gıcırtılı frenler her zaman bir kusur değildir. İlk birkaç metrenin üzerindeki sürüş davranışı, yeni fren diskleri ve fren balataları için özellikle önemlidir . Yavaş yavaş kademeli frenleme, fren balatalarının alttaki fren disklerine uyum sağlamasını ve daha iyi kavramasını sağlar. Yeni bileşenleri bir acil durdurma ile kendi hızlarına sokma hatasına düşen herkes, kendilerini gereksiz risklere maruz bırakır. Muazzam nokta biçimindeki yük nedeniyle, bileşenler bükülebilir, bu da uzun süreli gıcırdatmayı teşvik eder ve işlevsellik kısıtlanabilir.
Araç daha yeni servisteyse ve frenleri tamir edilmişse montaj hatası olabilir . Sadece fren balataları değiştirilip önceden zımparalanmasaydı, temas yüzeyi dengelenemezdi. Zorunlu çinko macununu unutmak da bu belirtiye neden olabilir. İlgili çalıştay ile kısa bir istişareden sonra, bu eksikliğin doğrudan düzeltilmesi mümkün olmalıdır.
Uzun çalışmama süresi tehlikesi
Uzun bekleme süreleri de frenler için ölümcül olabilir. Belki de sadece kışın garajda duran mevsimlik ruhsatlı bir araçtır? Veya araba sadece ara sıra hareket eder ve bu arada havaya maruz kalır. Bu süre zarfında, fren disklerinde , ilk sürüşte akustik olarak duyulabilen , açıkça görülebilen tortular birikir . Ancak sorun yapısal olmadıkça ve malzemeyi hemen etkilemedikçe komponentler kendi kendini temizleyecektir.Birkaç kez hafifçe frenlemek patinanın altındaki fren disklerini tekrar ortaya çıkarmak için yeterlidir.
Aracın yaşına ve konumuna bağlı olarak paslanma birkaç gün içinde sorun haline gelebilir. Bu sırada jantın arkasında küçük kırmızı-kahverengi pas lekeleri parıldıyor.Dikkatli frenleme ile partiküller fren balatalarından uzaklaştırılır. Gıcırdayan frenler sorunu da bu şekilde çözülebilmelidir. Bileşenler dikkatli bir şekilde çalıştırıldıktan sonra görünürde hala bir gelişme yoksa, herhangi bir işlevsel kısıtlamayı ortadan kaldırabilmek için atölyeye danışmanızı öneririz. Bununla birlikte , bu noktada nadiren malzeme değişimi gereklidir.
Kendi başınıza kurulum?
Çeşitli onarımların, kişisel müdahale yoluyla maliyetleri düşürme fırsatı sunduğu bilinmektedir. Temel teknik bilgi, genellikle kendinize yardım edebilmek için yeterlidir. Bu, frenlerde bir arıza olması durumunda farklıdır. Bu durumda gıcırtıyı tanımak kolay olsa da, meslekten olmayan kişiler profesyonel yardım almadan bu bileşeni asla denememelidir.
Bir yandan, teknik hatalara kolayca sahne olabilecek karmaşık bir bileşendir. Tek bir yanlış hareket, tüm yolcuların güvenliğini riske atar. Bu nedenle, herhangi bir teknik yeterlilik bu onarımı mümkün kılmıyorsa , her zaman bir atölye desteği kullanılmalıdır.
Yanlış parçalara dikkat edin
Gıcırdayan bir freni fark edebilen ve bir araba sahibi olarak frenleri değiştirmeye cesaret eden herkes, genellikle finansal güdülerle hareket eder. Yüksek kaliteli yedek parçalar takılmadığında tasarruf daha da artar , bunun yerine üçüncü taraf tedarikçilerin ucuz tekliflerine bakarsınız. Ancak burada , yedek parçaları takarken mutlaka fark edilmeyen sınırlı uyumluluk riski vardır . Gıcırtı uzun bir süre sonra gitmiyorsa, bileşenlerin çalışmaya başlamasının üzerinden uzun zaman geçmesi gerektiğinde, bu yanlış bileşenlerin kullanıldığının bir işaretidir. Artık yolda güvende olmaya devam edebilmek için kesinlikle tekrar değiştirmek gerekiyor.

Fren Balatası Ömrü
Aşırı yük nedeniyle gıcırdayan frenler
Kılavuzda, olağandışı gürültü oluşumunun olası bir nedeni olarak “cam” olarak da bahsedilmiştir . Yüksek hızdan acil frenleme durumunda , fren pabuçları ve diskler parlayarak, ayrı bileşenlerin kuvvetin muazzam etkisi altında bükülmesine neden olabilir. Şu andan itibaren, fren balatası artık fren diski üzerinde doğru şekilde durmuyor, bu da semptomların daha sık ortaya çıktığı anlamına geliyor. Burada yardımcı olan tek şey, deformasyondan sonra sıfırlanıp ayarlanamayacakları için bileşenlerin değiştirilmesidir.
Çalışmasındaki değişiklik
Atölyede gıcırdayan frenler, tüm frenleme davranışının incelenmesi için konuşan bir semptomdur. Örneğin, aşınma uyarı sistemlerine sahip modern araçlarda fark edilen, ancak eski modellerde kolayca fark edilmeyen frenleme etkisinde bir azalma mümkündür. Herhangi bir saygın atölye, aracı sahibine teslim etmeden önce güvenlik konusunu baştan sona ele alacaktır. Ancak sizi atölyeye gitmeye sevk eden sadece frenlerin gıcırtısı gibi belirtiler değildir. Ayrıca üreticiler aşılmaması gereken bakım aralıklarını belirtirler.Fren balataları üzerindeki renkli işaretler de mevcut durum hakkında bilgi verebilir.
Hasarı onarmanın maliyeti çeşitli faktörlere bağlıdır. Bir yandan, araç modelinin bu durum üzerinde büyük etkisi vardır. Küçük bir arabada, değiştirme genellikle uygun donanıma sahip yüksek performanslı bir arazi aracına göre daha ucuza yapılabilir. Tek başına fren balatalarının değiştirilmesi gerekiyorsa, bu durum 2000 ila 3000 TL arasında bir fiyat aralığına neden olur . Fren disklerinin değiştirilmesi 2500 ila 3500 TL arasında ek maliyet gerektirir.
Her rehber, değişimi tek taraflı olarak asla yapmama notunu içerir. Çünkü frenin münferit bileşenleri genellikle her iki tarafa eşit olarak yüklenir. Bir değişiklik her zaman tüm aksı kapsamalıdır , çünkü diğer tarafta da ortadan kaldırılması gereken benzer aşınma belirtileri beklenebilir. Bir atölyede hasarın onarılmasıyla ilgili maliyetlerin büyük bir kısmı malzeme ile ilgilidir. Değişikliği yapmak için aks başına sadece yaklaşık 60 dakika sürer.

Fren Balatası
Sürüş davranışının etkisi
Temel bir güvenlik aracı olarak, frenler kısıtlama olmaksızın korunamaz. Yine de bu kılavuz, sürüş davranışının etkisini göz ardı etmemelidir. Yapıların kalıcı aşınması ve yıpranması, bir otomobilin ömrü boyunca önemli maliyetlere yol açabilir. Ani ve ani frenlemeden kaçınmayı amaçlayan ileriye dönük bir sürüş stili, burada çok yardımcı olabilir. Bu anlarda, aşınma ve yıpranma özellikle güçlüdür. Çok agresif bir sürüş tarzı, bu şekilde 10.000 kilometreden fazla fren balatalarına zarar verebilir. Bu etkileri azaltmayı başarırsanız, aynı frenlerle işlevlerinde herhangi bir kısıtlama fark etmeden yaklaşık 100.000 kilometre yol gidebilirsiniz.
Bu maliyetlerden kaçınmak için çok geç geçiş yapmaya karar verirseniz, daha da büyük bir hasara katlanıyor olabilirsiniz. Aşırı aşınmış fren balataları ile sürüş , fren disklerinde oyukların oluşmasına neden olabilir . Bu küçük oluklar böylece normal kullanım ömrünün altında kalan yeni fren balatalarının aşınmasını artırır. Sadece fren balatalarını değiştirmek için çok uzun süre beklerseniz, arabadaki fren disklerini de değiştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve bu da beklenen maliyetleri artırır.