Düzgün bakımı yapılan frenler on binlerce kilometre dayanmalıdır, ancak fren balataları zamanla aşınır ve değiştirilmeleri gerekir. Biraz sabır ve dirsek yağı ile kamyon fren balatalarını kendiniz değiştirebilir ve bu süreçte tasarruf edebilirsiniz. Kamyonunuzun fren balatalarını değiştirme konusunda bu yazımızsize bir rehber olacaktır.

Ağır Vasıta Fren Balatası

ağır vasıta fren balatası

BAŞLAMADAN ÖNCE AKILDA TUTULMASI GEREKENLER 

Fren balatalarınızı değiştirmeden önce bilmeniz gereken birkaç şey var. Başlangıç ​​olarak, çoğu otomobilde “kayar kaliper” fren tertibatları bulunurken, diğerlerinde “sabit kaliper” tertibatları bulunur. Bu talimat, “kayar kaliper” fren sistemi ile ilgilenecektir. İkinci olarak, fren balatalarını baştan başlayıp sonuna kadar teker teker değiştirin. Fren balatalarına ve kaliperlere daha fazla erişim sağlamak için direksiyon simidini üzerinde çalıştığınız tarafa doğru hareket ettirin.

FRENLERİ AŞINMA VE YIPRANMA AÇISINDAN YAKINDAN İNCELEYİN. 

Çoğu fren balatasında, balatalar aşındığında sizi uyaran bir aşınma göstergesi bulunur. Fren balatası aşındığında, balataya takılan bir miktar metal rotorla temas eder ve bu da frenleri kullandığınızda gıcırtılı bir ses çıkmasına neden olur. Bu sesi duyarsanız fren balatalarınızı değiştirme zamanı gelmiştir.

  • Fren balatalarını değiştirmek için sahip olmanız gerekenler 
  • Yeni fren balataları.
  • Kelepçe (C-kelepçe) (bazı araçlarda bir fren kaliperi aleti gerekir)
  • Grafit bazlı gres
  • Kriko ve kriko standı
  • pabuçlar için anahtar
  • Anahtar (bir lokma, açık veya ayarlanabilir Anahtar çalışmalıdır)
  • Tek kullanımlık tamirci eldivenleri
  • Güvenlik gözlükleri ve toz maskesi

 

AŞINMIŞ FREN BALATALARINI DEĞİŞTİRME ADIMLARI

Kamyonunuzun aşınmış fren balatalarını değiştirmek için izlemeniz gereken adımlara bir göz atalım. Bu adımlara uyduğunuzdan emin olun ve asla sorun yaşamayacaksınız. 

ADIM 1 

Bijon somunlarını gevşetin, aracı krikoyla kaldırın ve kriko sehpalarını çerçevenin altına yerleştirin. Kriko ve kriko desteklerinin doğru yerleşimi için aracınızın el kitabına bakın. Kriko ayakları yerine oturduktan sonra krikoyu indirin ve tamamen aracı desteklemek için ayakta durun. Bijon somunlarını çıkarmayı bitirdiğinizde tekerleği çıkarın.

Devam etmeden önce fren rotorunda (disk) hasar ve aşınma olup olmadığını inceleyin. Fren rotorunun içinde yivler olabilir. Yivler derinse veya rotor hasar görmüş gibi görünüyorsa, rotorların değiştirilmesi veya bir fren torna tezgahında “döndürülmesi” gerekebilir. Rotorlarınız hasar görmüşse, arabanızı bir Oto Bakım Merkezine götürün.

ADIM 2 

Kaliperi sabitleyen iki sürgü cıvatasını belirleyin. Anahtarınızla gevşetin ve alt cıvatayı çıkarmak için dışarı doğru kaydırın. Cıvata uzun olacaktır, ancak çıkarıldıktan sonra kolayca düşmelidir. Üst cıvata yerinde bırakılmalıdır.

ADIM 3

Alt sürgü cıvatasını çıkarın ve pergeli rotordan uzağa çevirin. Fren halatı kaliper ile bağlantılı olmaya devam edecektir, ancak esnek kauçuktan yapılmıştır ve zorlanmadan döndürmenizi sağlamalıdır. Kaliperi döndürürken, fren hattında bükülme olmadığından emin olun.

ADIM 4 

Fren balatalarını sabitlemek için kullanılabilecek tüm tutma klipslerini, pimleri veya cıvataları çıkarın. Eski pedler daha sonra dışarı kaydırılabilir. Bu aşamada fren balatalarını detaylı olarak kontrol edebilirsiniz. 1/8″ kalınlıkta veya daha az ise değiştirilmeleri gerekir.

ADIM 5 

Tipik olarak, yeni fren balataları yeni tutma klipsleriyle birlikte gelir. Ses klibini kullandığınızdan emin olun. Klipsler arabanın sol veya sağ tarafına özel olabilir, bu yüzden doğru olanı kullandığınızdan emin olun. Eskileri çıkardıktan sonra eski klipleri yenileriyle değiştirin. Kolaylıkla yerlerine oturacaklar. Klipslerde grafit bazlı yağ kullanırsanız, frenlerinizin gıcırdaması duracaktır.

ADIM 6

Yedek fren balatalarını kaliperlere takın. Yağlanmış tespit klipslerine kolayca kaymalıdırlar. Şimler fren balatasına kaynaklanacak veya yeni fren balatalarına takılmadan bırakılacaktır. Fren balatalarınızda bağlantısı kesilmiş şimler varsa, pabuçlar yerine kilitlenene kadar bunları yerinde tutmanız gerekir.

ADIM 7 

Kaliperi tekrar yerine indirmenin zamanı geldi, ancak önce kaliper pistonlarını daha büyük, yeni fren balatalarına sığabilmeleri için geri çekmeniz gerekecek. Fren hidroliği basıncını boşaltmak için önce fren hidroliği deposu kapağını çıkarın. Ardından, c-kelepçesinin dişli ucu kaliper pistonuna gelecek şekilde, pistonu geri sürmek için sıkın. Çalışmıyor gibi görünüyorsa c-kelepçeyi çalışması için zorlamayın. Belirli otomobillerde pistonları geri çekmek için özel bir fren kaliperi aleti gerekir.

ADIM 8 

Pistonlar geri çekildikten sonra fren kaliperini rotorun üzerine yeniden konumlandırın. Kaliper yeni balataların üzerine oturmazsa pistonlar tamamen geri çekilmemiş olabilir. Alt sürgü cıvatasını takın ve kaliper tekrar yerine oturduğunda sıkın. Ayrıca, üst sürgü cıvatasının sıkı olduğundan emin olun.

ADIM 9 

Fren hidroliği deposunun üst kısmını değiştirin, direksiyon simidini düzeltin ve doğru şekilde oturana kadar frenleri aracın içinden birkaç kez pompalayın. Bundan sonra tekerleği değiştirin ve bijon somunlarını sıkın. Kriko sehpasını çıkarın ve aracı indirin. Forklift yere indiğinde bijon somunlarını sıkmayı bitirin.

Aracın karşı tarafındaki fren balatalarını değiştirmek için birinci adımdan başlayarak prosedürü tersine çevirin. İşinizin başarılı olduğundan emin olmak için bittikten sonra arabayı bir test sürüşüne çıkarın.

 

SON SÖZLER

Kamyonunuzun fren balatalarını kendi başınıza değiştirme zorluğunu üstlenmek istiyorsanız, bunun riski size aittir.

About the Author: pwradmin

2D0E48C54Fc6E106C4Cf9F764D4D9Ac4

Leave A Comment