Fren Balatalarının Tarihçesi

Fren balataları için bir klavuz niteliğinde olan bu yazı ile fren balataları hakkında çok daha detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz.

İlk kaliper tipi disk fren frenleri, 1890’larda İngiltere’de, aynı zamanda tasarımların patentini alan ilk kişi olan Frederick William Lanchester tarafından geliştirildi. İlk tasarımları, 1900’lerin başlarındaki tozlu, asfaltsız yollara karşı pek iyi olmayan farklı metal türlerinin olmaması nedeniyle bakır kullandı. Uçakların ve tankların disk frenleri kullanmaya başladığı İkinci Dünya Savaşı’na kadar değildi. Daimler Company, Argus Motoren ve Crosley gibi ilk otomobil şirketlerinden bazıları disk frenli araçlar geliştirmeye başladı. O zamandan beri, bazıları bugün hala kullanılan otomobillerin fren sistemlerini değiştirmek için çeşitli girişimlerde bulunuldu.

Aşınmış Fren Balataları

Fren balataları nasıl çalışır? 

Aracınızın tekerleğine bakıyorsanız, fren sisteminizi oluşturan birkaç farklı parça fark edeceksiniz. Fren sisteminizin her bir tekerlekteki en büyük parçası fren diskidir (veya rotor). Bu, freninizin dönen kısmıdır ve fren balatanız, aracınızın hareket etmesini durdurmak için rotora basınç uygular.

Fren balatalarını ne sıklıkla değiştirmelisiniz?

Ortalama olarak, fren balatalarınız her 50.000 kilometrede bir değiştirilmelidir, ancak bu sayı çeşitli faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde dalgalanabilir . Örneğin, bir metropol bölgesinde agresif bir şekilde sürülen bir araç, frenlerini ne kadar az kullanacakları nedeniyle zamanının çoğunu otoyolda geçiren bir araçtan daha erken yeni fren balatalarına ihtiyaç duyacaktır.

Fren Balatasi 1024X576 1

Fren Balatası Ömrü

Fren balatalarının farklı türleri var mı?

Evet, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç farklı fren balatası türü vardır. Bunlar yarı metalikten seramiğe kadar çeşitlilik gösterir ve hepsinin farklı fiyat noktaları ve performans gereksinimleri vardır. Kullandığınız araç türü, ne tür bir fren balatasına ihtiyacınız olduğunu büyük ölçüde belirleyecektir, çünkü daha yüksek performanslı araçlar performans frenine ihtiyaç duyarken, normal bir günlük banliyö aracı, şehir içi sürüşün sunduğu sürekli kalkış ve duruşlarla daha iyi başa çıkan frenlere ihtiyaç duyacaktır.

Frenlerimi ne sıklıkla kontrol ettirmeliyim? 

Frenlerinizi yılda en az bir kez, daha fazla değilse kontrol etmelisiniz. Yine, sürüş tarzınıza ve ortamınıza bağlıdır. Bazen frenler çok az veya hiç belirti göstermeden aşınabilir ve aracınızda pahalı acil fren işleri yapmak zorunda kalacağınız noktaya gelmek istemezsiniz.

2 Org

Fren balatalarımı kendim değiştirebilir miyim?

Evet, kesinlikle fren balataları kendiniz değiştirebilirsiniz. Bunu yapacak donanıma ve bilgiye sahip olduğunuz sürece, fren balatası değişimi oldukça kolaydır. Fren balataları kendiniz değiştirmek için aşağıdaki ekipmana ihtiyacınız olacak:

  • Yeni Fren Balataları
  • Araba Kriko ve Standları
  • Lastik Demir (Bijon Anahtarı)
  • Cırcır ve Lokma Takımı
  • Tork anahtarı
  • Fren Balatası Yayıcı veya C-Kelepçe
  • Alyan/Torx Seti
  • Eldivenler
  • maske
  • Emniyet gözlükleri

Fren balatalarını değiştirmek ne kadar sürer?

Fren balatalarının değiştirilmesi için gereken süre 15 dakika ile bir saat arasında değişmektedir. Bu gerçekten deneyime, değiştirilecek ped miktarına ve ne kadar yardım aldığınıza bağlıdır. Daha az deneyimli kişiler, bir veya iki ped değiştirdikten sonra daha hızlı hareket edebilmelidir.

Fren Balatasi Asinma Durumu

Fren tamiri veya değişimi için özel tamirhaneler var mı?

Sadece fren onarım ihtiyaçları için kurulmuş özel atölyeler olsa da, neredeyse tüm oto tamir atölyeleri, fren sorunlarınızla ilgilenme becerisine ve bilgisine sahiptir. Bir fren tamir atölyesi seçerken en büyük faktör itibar ve rahatlıktır.

About the Author: pwradmin

A8299Ef39F02Fdf25657Bc9D32Ac6F58?S=72&D=Mm&R=G

One Comment

  1. […] Bu yazı ilginizi çekebilir. Fren Balataları İçin En İyi Kılavuz […]

Leave A Comment