Araç kullananların üzerinde hassasiyetle durduğu ve hayati öneme sahip olan fren balataları ile ilgili en merak edilen soru satın alacağınız fren balatası nasıl olmalı? şeklindedir. Motorlu araçlar için son derece önemli olan fren balataları hakkında bilgi sahibi olmak, balatanın ne işe yaradığını ve özelliklerini bilmek iyi bir şoför için gereklidir. Motorlu araçlarda ve yolculuklarda güvenlik söz konusu olduğunda, fren sistemi bir aracın en önemli mekanizmalarından biri haline geliyor. Fren sisteminin en önemli parçalarından biri de muhakkak fren balatasıdır ve nasıl olması gerektiği bilinmelidir.

 

Fren Balatalarının Ömrü

Fren Balatalarının Ömrü

Bu yazı ilginizi çekebilir.

Fren Balatası Çeşitleri Nelerdir?

Fren Balatası Nedir?

Fren balatası, fren pedalına basıldığında tekerleklerin sıkışmasına ve yavaşlamasına neden olan mekanizmanın bir parçasıdır. Fren balatasının çalışma prensibi, pedala basıldığında diske veya kampanaya sürterek aracı frenlemeye dayanmaktadır. Fren balatası aşındığında ve işlevini yerine getiremez olduğunda mutlaka yenileri ile değiştirilmelidir.

Fren sistemi, aracın fren yapmasını ve gücü fren pedalı vasıtasıyla tekerlek sistemindeki plakalara iletmesini sağlayan bir yapıdır ve aracın dilendiği yerde durdurulmasını sağlar. Fren balatası için bu sistemde pedala basıldığında diske veya kampanaya sürterek aracın fren yapmasını sağlayan kısımdır diyebiliriz.

5024 700X700 1

Fren Balatası Ne İşe Yarar?

Fren balataları, disklerin durmasına neden olan ve aracı frenleyen veya durduran parçalardır. Asbest gibi malzemelerden yapıldıkları için çıplak elle dokunmaları önerilmez. Üzerinde farklı kanallar bulunmakta olup, plaka ile temasın neden olduğu yastık aşınmasının miktarı kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Fren Balataları Neden Aşınır?

Fren balataları zamanla aşınır ve incelerek işlevini yerine getiremez hale gelir. Ancak, fren balatasının normal zamanından daha önce ve daha hızlı aşınmasına neden olan bir takım sürücü haytaları da vardır.

Fren balatalarını aşındıran ve çalışmaz hale gelen sürücü hatasından kaynaklanan davranışlar şunlardır;

  • Sürekli ve kısa mesafelerde dur kalk yaparak frene sıklıkla basmak
  • Ani frenle sürekli durmak ve ani kalkışlar yapmak
  • Fren pedalını sürekli olarak kullanmak
  • Yokuşlarda fren pedalını zorlamak ve sürekli kullanmak

Bu şekilde araç kullananların fren balataları normal süresinden daha önce yıpranır, aşınır, önce ses yapar sonra da fren tutmaz hale gelir.

5004 700X700 1

Satın Alınacak Fren Balatası Nasıl Olmalıdır?

Aracının güvenliği, konforlu sürüş ve sorunsuz bir yaşam için satın alınması gereken fren balatalarının birtakım özelliklere sahip olması beklenir. Hangi fren balatasını almalıyım şeklindeki sorular zaman zaman sorulur ve cevapları aranır.

Fren balatası nasıl olmalı sorusuna verilecek olan cevaplar şunlardır;

  • Sürekli sürtünme performansında iyi olmalıdır.
  • Sürtünme katsayısının fren basıncı üzerindeki etkisi dikkate alınmalıdır.
  • Hız veya sıcaklık onu kolayca etkilememelidir.
  • Yüksek mekanik mukavemete sahip olmalıdır.
  • Düşük bir gürültü seviyesi sağlamalıdır.
  • İklim koşullarından etkilenmemelidir.
  • Düşük aşınma direncine sahip olmalıdır.

Bu özelliklere sahip olan fren balataları daha uzun süre ve daha güvenli bir sürüş sağlar ve dilediğiniz zaman aracın durmasını kolaylaştırır.

Fren Balatası Imalatı

Fren Balatası Imalatı

Satın Alacağınız Fren Balatası Nasıl Olmalı?

Fren balatası satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli faktörler vardır. İşte, satın alacağınız fren balatasının nasıl olması gerektiği hakkında bilmeniz gerekenler:

1. Fren Performansı

Satın alacağınız fren balatasının en önemli özelliklerinden biri, iyi bir fren performansı sağlamasıdır. Bir fren balatası, aracınızın hızını azaltırken güvenli bir şekilde durmasını sağlamalıdır. Fren balatasının fren diskiyle uyumlu olması ve etkili bir sürtünme sağlaması önemlidir. Böylece aracınızın fren performansı artar ve sürüş güvenliği sağlanır.

2. Uzun Ömürlü Olması

Fren balatası, sürekli olarak yüksek sürtünme ve ısınma koşullarına maruz kalır. Bu nedenle, satın alacağınız fren balatasının dayanıklı ve uzun ömürlü olması önemlidir. Kaliteli bir fren balatası, uzun süre kullanıldığında bile performansını korumalı ve aşınmaya karşı dirençli olmalıdır. Böylece sık sık fren balatası değiştirmek zorunda kalmazsınız.

3. Korozyona Dirençli Olması

Fren balatası, nem, su ve yol tuzları gibi dış etkenlere maruz kalır. Bu da fren balatasının korozyona uğramasına neden olabilir. Satın alacağınız fren balatasının korozyona dayanıklı olması önemlidir. Korozyona dirençli bir malzemeden yapılmış fren balatası, uzun süre kullanıldığında bile performansını korur ve güvenli bir şekilde fren yapmanızı sağlar.

4. Gürültü ve Titremeyi Azaltması

Kalitesiz bir fren balatası, fren yaparken gürültü ve titreme gibi istenmeyen sesler ve titreşimler üretebilir. Bu durum sürüş konforunu olumsuz etkileyebilir ve sürücüyü rahatsız edebilir. Satın alacağınız fren balatasının, gürültü ve titremeyi azaltacak şekilde tasarlanmış olması önemlidir. Bu, daha sessiz bir frenleme deneyimi sağlar ve sürüş konforunu artırır.

5. Uyumlu ve Kolay Montaj

Satın alacağınız fren balatasının, aracınızın fren sistemiyle uyumlu olması önemlidir. Fren balatasının doğru şekilde monte edilmesi, etkili bir fren performansı için gereklidir. Ayrıca, fren balatasının kolay montajı da önemlidir. Kolay montaj özelliği, fren balatasının hızlı ve sorunsuz bir şekilde değiştirilmesini sağlar.

6. Güvenilir Markaları Tercih Edin

Fren balatası satın alırken güvenilir markaları tercih etmek önemlidir. Tanınmış ve kaliteli bir markanın ürünü olan fren balatası, genellikle yüksek kalite ve performans sunar. Bu markalar genellikle uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren ve müşteri memnuniyetine önem veren firmalardır. Araştırma yaparak ve kullanıcı yorumlarını okuyarak güvenilir markaları tespit edebilirsiniz.

Fren Balatası İşlevi Nedir?

Araç fren balataları özel amaçlar dışında daha çok metal balatalardan seçilmektedir. Tüm araçlarda bulunan fren balatalarının görevi, hareket halindeki aracı güvenli bir şekilde frenlemek ve durdurmaktır. Fren balataları, kampanalar veya fren diskleri arasında sürtünme oluşturarak dönme hareketini yavaşlatır. Sürtünmeden kaynaklanan ısı ve gürültünün en iyi şekilde emilmesi, fren balatasının kalitesine bağlıdır. Araçlarda güvenlik sistemlerinden biridir ve fren balataları zayıf olan araçlar trafikte güven sağlamaz, her an olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.

Fren balatalarının belirli bir işlevi vardır. Fren balatalarının temel amacı, hareket halindeki aracı frenlemek ve durdurmaktır. Fren balataları bunu sağlamak için kampanalar ve fren diskleri arasında sürtünme yaratır. Bu sürtünme sırasında oluşan ısı emilimi, ürünün kalitesine bağlıdır.

Fren Balatası Nasıl Değiştirilir?

Fren balataları blok olarak da tanımlanır ve kaliper ile fren diski arasında yer alır. Fren balatasını değiştirmek için doğru zamanı belirlemek ve gerçekten değiştirilmesi gerektiğini bilmek lazımdır. Ancak değiştirmek ve yenisini takmak ustalık işidir. Aracın lastikleri çıkarıldıktan sonra, kampanayı sabitleyen vida sökülür ve sırasıyla tambur ve gömlekler sökülür. Yastıkları elde etmek için bir dizi yay gibi parçalar da çıkarılır. Daha sonra yeni fren balataları eklenir ve aynı sıra geriye doğru takip edilir. Kampanalı frenlerde ise bloklar pabuçlara çivilenir veya yapıştırılır. Disk kapağı, dikkatli bir şekilde yerine takılmalıdır.

2 Org Zoom

Fren Balataları Çeşitleri

Motorlu araçlar için üretilen fren balataları organik, seramik ve metal olmak üzere üç temel gruba ayrılır. Çevre dostu organik fren balataları, nispeten sessiz oldukları ve daha az sistem aşınmasına neden oldukları için öne çıkar. Ancak organik oldukları için metale göre daha kısa raf ömrüne sahiptirler. Seramik fren balatalarının üretimi pahalı olmasına rağmen, düşük gürültü seviyeleri ve toz ve kalıntı içermemeleri ile dikkat çekerler. Metal fren balataları ise ısıya ve zorlu koşullara dayanıklı oldukları için en yaygın fren balatası türüdür.

Blog 3183618Jpeg

Bu yazı ilginizi çekebilir.

Fren Balatası Fiyat Aralıkları Nedir?

Fren Balatalarının Ne Zaman Değiştirilir?

Fren balatasının ömrünü kısaltan bazı durumlar vardır ve bu durumlar çoğunlukla sürücü hatalarından kaynaklanır. Sürekli dur-kalk yapmak, ani hızlanma veya yavaşlama yapmak, fren pedalına gereksiz yere basılması, yokuş ve inişlerde sürekli basılarak balatanın yorulması gibi durumlar balatanın ömrünü kısaltır. Ayrıca otomatik şanzımanlı araçlardaki fren balatalarının, manuel şanzımanlı araçlardaki fren balatalarına göre çok daha hızlı aşındığı bilinen bir diğer gerçek. Bunun temel nedeni bu tür araçlarda hız kontrolünün daha çok fren pedalı ile yapılmasıdır.

Genel olarak fren balatalarının ortalama ömrü 60 bin kilometre kadardır. Bu miktarı aşan araçlardaki fren balatalarının yenilenmesi her zaman güvenlik için gereklidir. Bunun haricinde fren balatalarının değiştirilme zamanın geldiği, aracın duruş mesafesinin artması, balatalardan ses gelmesi, fren pedalının aşağı düşmesi ya da fren hidroliğinin sürekli azalması gibi durmalardır.

 

About the Author: pwradmin

2D0E48C54Fc6E106C4Cf9F764D4D9Ac4

One Comment

  1. […] Satın Alacağınız Fren Balatası Nasıl Olmalı? […]

Leave A Comment