Trafikte seyreden ağır vasıtaların, otomobillerin ya da diğer tüm motorlu araçların istenildiği anda durdurulması etkili ve kaliteli bir frenleme sistemi ile mümkündür. Motorlu taşıtlarda yavaşlamayı ve durdurmayı sağlayan, sisteme ten sistemi denir. Fren sistemi içinde bulunan balata, sürücünün fren pedalına basmasıyla bilirlikte kampanaya baskı uygulayarak sürtünmesine ve aracın yavaşlamasına neden olur. Bu sürtünmenin ardından da tekerlek dönme kabiliyetini azaltacağından aracın yavaşlayıp durması sağlanır.
İçindekiler Tablosu
Fren Balataları ile İlgili Akla Gelen Sorulara Cevaplar:
- Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?
- Fren Balatası Ömrü Kaç Km?
- Fren Balatası Bozulursa Ne Olur?
- Fren Balatası Değişmezse Ne Olur?
- Fren Balatalarının Ömrünü Uzatmak İçin Ne Yapabilirim?
- Seramik Fren Balatalarının Ömrü Ne Kadardır?
- Dikkat Etmem Gereken Fren Balatası Sorunu var mı?
Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Fren balataları kullanıma göre belirli bir süre sonra bitecek ve artık aracınız fren yapmaz hale gelecektir. Bunun için de belirli zaman dilimlerinde fren balatalarını kontrol edilmesi ve gerektiği zamanda da değiştirilmesi gerekir.
Fren balatalarının bittiğini bazı göstergelerle anlamak mümkündür. Fren balatalarının bittiği şu belirtilerle anlaşılabilir;
- Fren pedalına basıldığında sistemden çok fazla ses geliyorsa,
- Aracın freni eskisi gibi tutmuyorsa,
- Fren pedalı gevşek bir hale gelmişse,
- Fren hidroliği normal seviyenin altına sık sık düşüyorsa fren balatası bitmiş demektir.
Fren balatasının bittiğini bu göstergelerle bilebilirsiniz. Ancak bunu balatayı el ile kontrol ederek de bilmeniz mümkün çünkü biten balatanın kalınlığı azalır ve ince bir hale gelir. Biten balatanın yenisi ile değiştirilmesi hayati önem taşır.
Bu yazı ilginizi çekebilir. Kaliteli Fren Balataları Nasıl Olmalı?
Fren Balatası Ömrü Kaç Km?
Kullanım şekline ve yoğunluğuna göre değişmekle bilirlikte fren balatalarının ömrü ortalama olarak 50 bin kilometre civarındadır. Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan balatalar, aşırı sürtünmeden dolayı bir süre çalışır. Bir fren balatasının kullanım ömrü, balatanın kullanım tarzına ve malzemesine bağlı olarak değişse de genellikle 40-50 bin km civarında değiştirilmesi gerekir. Fren balatasını değiştirme zamanının gelip gelmediğini anlamak oldukça kolaydır.
Fren balatasının kalınlığını düzenli olarak kontrol ederek balatanın bitip bitmediğini anlayabilirsiniz. Jantlardan rahatlıkla görebileceğiniz fren balatasının kalınlığı %25’e düşmüşse balataları değiştirmeniz gerekir. %25 oranındaki pedlerin yaklaşık 3 mm kalınlığında olduğuna dikkat edilmelidir. Ayrıca biten ya da bitmeye çok yakın olan balatalar yüksek ses yaparlar.
Fren Balatası Bozulursa Ne Olur?
Fren balatasının bozulmuş olması demek balatanın bittiği ve artık işlevini yapamayacağı demektir. Sürücünün kullanım tarzına, aracın kullanıldığı iklim yapısına ve farklı faktörlere bağlı olarak zamanla fren balataları biter. Aslında fren balatasının bitmesi demek balata kalınlığının aşınarak incelmesi demektir. Biten ya da bozulan balataların görevini yerine getirmeyeceği için aracı yavaşlatmak ve durdurmak mümkün olmaz.
Aracın trafikte seyir halindeyken kontrolünün sürücüde olmasını sağlayan balata ve fren sistemi aracın istenildiği zaman durdurulasını ve yavaşlatılmasını sağlar. Bozuk balata sistemi bunu sağlamayacağı için trafik kazalarına sebep olur.
Fren Balatası Değişmezse Ne Olur?
Motorlu araçlarda bulunan fren balatalarının belirli aralılarla kontrol edilmesi ve gerektiğinde de değiştirilmesi gerekir. Biten ya da bozulan fren balatalarının yenileriyle değiştirilmesi hayati önem taşımaktadır. Fren balatası aşındığında ve artık eskisi gibi yeteri kalınlığı kalmadığında, fren diskine yeterli basınç uygulayamaz. Fren disk sistemine yeteri kadar basınç uygulayamayan balata aracı yavaşlatma ve durdurma yeteneğini kaybeder. Aracın durdurulma mesafesi çok yüksek olacağı için trafik kazalarına sebebiyet verir.
Bu nedenle araçlarda bulunan fren balatasının zaman zaman kontrol edilmesi ve gerektiğinde değişiminin yapılması gerekir. Değiştirmeden önce de bitip bitmediğini kontrol etmek gereksiz masrafın önüne geçmek anlamına gelir. Fren balataları gözle ya da elle kontrol edilebilir. Gözle jant arasından rahatlıkla görülebilir ancak görülemiyorsa tekerlek sökülerek kontrol edilebilir. Fren balatası gerektiği zaman değişmezse önce yüksek oranda ses yapmaya başlar. Herkesi rahatsız edecek boyutlara gelen sesten sonra artık aracın freni tutmayacak hale gelir.
Fren Balatalarının Ömrünü Uzatmak İçin Ne Yapabilirim?
Sürüş söz konusu olduğunda, çalışan frenler bir zorunluluktur. Kötü sürüş alışkanlıkları nedeniyle frenlerinizi birkaç yılda bir değiştirmek pahalıya mal olabilir. Bazı alışkanlıklarınızı frenleyerek hem fren balatalarınızın hem de rotorlarınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilirsiniz :
- Belirtilen Hız Sınırlarını Takip Edin – Elbette, hızlı sürmek eğlenceli olabilir, ancak sizi hedefinize daha hızlı götürmez, ayrıca aracınızda aşınma ve yıpranmaya neden olur. Hızlı sürerken, muhtemelen hızlı fren yaparsınız, bu da sürtünme ve ısı oluşturarak fren balatalarında aşınmayı artırır ve kullanım ömrünü azaltır.
- Fren Aşınmasını Azaltmak için Sahilde – Sürüş sırasında, bir trafik ışığının kırmızıya dönmek üzere olduğunu görürseniz veya yoğun trafiğe yaklaşıyorsanız, ayağınızı gazdan çekin ve aracı yavaşlayarak yavaşlatın. Bunu yaparak, nihayet frenleri uygulayabildiğiniz zaman motor devreden çıkar ve frenlerdeki yükü azaltır.
- Yokuş Aşağı Frenlemeden Kaçının – Payson veya Flagstaff’tan dağa mı iniyorsunuz? “Frenlere binmeyin”. Bunun yerine, daha düşük bir vitese geçin ve motorunuzun ve şanzımanınızın aracı yavaşlatmasına izin verin. Tepenin zirvesine ulaşmadan önce vitesi değiştirin ve ayağınızı gazdan çekerek aracınızın yavaşlamasına izin verin.
- Yükü Azaltın – Sırtınızda 50 kiloluk bir un torbası taşıdığınızı ve bir mil yürüdüğünüzü hayal edin. Sadece birkaç dakika sonra bile fazladan ağırlık taşımaktan oldukça yorgun düşersiniz. Aynı prensip arabanız için de geçerlidir. Ne kadar fazla yük taşırsa, aracınızı durdurmak için frenleriniz o kadar sert çalışmalıdır. Araba kullanırken veya hareket ederken olduğu gibi bazen tam bir yüke sahip olmak gerekli olsa da, aracınızı bir depolama birimi veya çöp toplamak için kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, aracınızın taşıdığı ağırlığı azaltarak yakıt tasarrufunuzu iyileştirebilir ve paradan tasarruf edebilirsiniz!
- Gerektiğinde Fren Sisteminin Bakımını ve Onarımı – Sürüşünüzü ne kadar iyi ayarlarsanız ayarlayın, bir noktada frenleriniz bakım veya değiştirme gerektirecektir. Önerildiği zaman fren balatalarınızı değiştirerek uzun vadede paradan tasarruf edebilirsiniz. Aşınmış fren balataları sıcak yanma eğilimindedir ve rotorları çarpabilir. Rotorlar çatladığında veya eğrildiğinde, yeniden yüzeylenemezler ve onarılmaları oldukça maliyetli olabilir.
Seramik Fren Balatalarının Ömrü Ne Kadardır?
Seramik fren balataları, en pahalı olmasına rağmen, yelpazenin en üst ucunda dayanacak şekilde yapılmıştır. Sentetik balatalar olarak da bilinen seramik fren balataları, metalik olmayan bir malzemeden yapılır, diğer balatalara göre daha güçlüdür ve sıcak veya soğuk havadaki fren koşullarına daha uyumludur.
Dikkat Etmem Gereken Fren Balatası Sorunu var mı?
Bazı sesler ve duyumlar, potansiyel fren balatası sorunlarına işaret edebilir. Dikkatli olun ve şunlara dikkat edin:
- Çığlık atma veya gıcırdama: “Kulak zarı delinmesi” olarak etiketlenebilecek herhangi bir ses, fren balatalarınızı kontrol ettirme zamanının geldiği anlamına gelebilir. Aşınmış pedler sistemin diğer parçalarına zarar verebilir ve büyük ve genellikle daha pahalı onarımlara yol açabilir.
- Direksiyon simidinde veya fren pedalında sallanma: Aşınmış fren balataları aşınmış fren balatalarına dönüştüğünde, metalin metale sürtünmesinden dolayı rotor hasarına neden olabilir. Direksiyon simidi veya fren pedalındaki titremeler ve sallanmalar rahatsız edici olmaktan çok daha fazlasıdır. Fren sisteminiz sizinle iletişim kurmaya çalışıyor!
- Fren uyarı ışığı: Bu gösterge panosu gösterge ışığı, hiçbirini göz ardı etmek istemeyeceğiniz birkaç nedenden dolayı yanabilir. Işık size frenin hidrolik sistemiyle ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir, fren hidroliği seviyeniz düşük olabilir veya park freniniz devreye girmiş olabilir. Işığın nedeni ne olursa olsun, güvenli bir şekilde durma yeteneğinizi riske atmaya değmez.
Diğer blog sayfamız https://fren-balatasi.blogspot.com/
[…] Bu yazı ilginizi çekebilir. Fren Balataları ile İlgili Akla Gelen Sorulara Cevaplar […]
[…] Bu yazı ilginizi çekebilir. Fren Balataları ile İlgili Akla Gelen Sorulara Cevaplar […]
[…] Bu yazı ilginizi çekebilir. Fren Balataları ile İlgili Akla Gelen Sorulara Cevaplar […]